De in 1940 opgerichte dienst Openbare schuilplaatsen stond in voor alle openbare publieke schuilplaatsen. Naast specifiek ingerichte gebouwen waren er ook veel publieke gebouwen waar men kelders ging verbouwen en verstevigen om ook dienst te doen als publieke schuilplaats. In 1944 beschikte Gent in totaal over publieke schuilruimte voor bijna 100.000 personen.
Naast de publieke schuilplaatsen werden na de Duitse inval (tijdens de Duitse bezetting) ook nog schuilplaatsen gebouwd door de Duitse bezetter. Beide types zijn echter tijdens de bezetting steeds strikt gescheiden gehouden, ook om de veiligheid van de burgerbevolking steeds te kunnen garanderen.
Praktisch alle schoolgebouwen hadden schuilplaatsen. In de basisschool "Ten Berg" te Sint Amandsberg vindt men nog een zo goed als authentieke opgetrokken gewapend betonnen schuilkelder daterend uit 1939 (ook het bouwjaar van het desbetreffende schoolgebouw). Het betreft een schuilbunker die eveneens was voorzien van sanitair en wasplaatsen wat niet overal het geval was.
De schuilkelder werd ontworpen door de architecten D. en A. Rooms en bood origineel ruimte aan 175 volwassen personen. In 1943 werd hij als bescherming tegen aanslepende luchtaanvallen op Gent (nabijheid vliegveld Sint Denijs Westrem) in gebruik genomen voor het personeel en de schoolkinderen. Vanaf 1943 tot 1944 werd hij ook openbaar ter beschikking gesteld voor omwonenden.
Door de blijvende koude oorlogsdreiging onderging de bunker nog een flinke opknapbeurt in 1953 (tevens ook de periode dat in de Gentse haven nog 20 schuilbunkers werden opgericht voor de havenarbeiders).
In 1981 werden de laatste renovatiewerken uitgevoerd, namelijk het gedeeltelijk aanpassen van de elektriciteitsbekabeling. De structuur had dan al totaal geen functie meer als schuilbunker maar eerder als extra bergruimte voor het scholencomplex.
Het plannetje hieronder kan worden teruggevonden in het boek "Buskruit en Sauerkraut - oologsbronnen in de Zwarte Doos (20ste eeuw) - p137 (Stad Gent - Stadsarchief). Het betreft allicht een origineel bouwplannetje.
|